Nationaldagen Upplands Väsby

Hembygdsgården var återigen plats för nationaldagsfirandet med bland annat dans, sång och musik. Under mer än tjugo år har firandet skett på hembygdsgården. Leif Berglund (S), kommunfullmäktiges ordförande, och Christina Gardos (M), kommunfullmäktiges 2:a vice ordförande, delade ut minnesbevis under en Medborgarceremoni. Minnesbevisen delades ut till cirka 130 väsbybor som under 2018 blivit svenska medborgare. Som vanligt tillkännagavs också namnet på den person som blir årets Väsbybo 2018. Det var kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) som meddelade att årets vinnare är Maria Eliasson. Maria driver Facebook-gruppen ”Behövande i Upplands Väsby”. Hon är ensam administratör för gruppen som idag har cirka 900 medlemmar. Som tidigare fanns det möjlighet till drop-in vigsel i samband med firandet av nationaldagen. Men i år uteblev det på grund av inga anmälningar hade inkommit. Väsby Musikråd delade ut två stipendier på vardera 10 000 kronor. Som avslutning på firandet vid hembygdsgården sjöng alla ”Den blomstertid nu kommer”.

Linda Olin visade var de som skulle få sitt medborgarbevis skall samlas.

Väsby musikråd delade ut stipendium. Här får Ellen Järnberg mota ett stipendium på 10 000 kronor.

Barnkören sjöng för fulla halsar.

Barnkörens solist i sjöng för besökarna.

Juryns motivering till Årets Väsbybo 2018 som gick till Maria Eliasson.

Maria Eliasson blev vald till Årets Väsbybo 2018.

Mathias Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande presenterar Maria Eliasson som blev Årets Väsbybo 2018.

Det var en härlig dag för barnen som lekte kull vid ladan.

Folkdansgillet med barn hade en fin dansuppvisning.

Många barn passade på att få en vacker ansiktsmålning.

Väsbykören underhöll med sånger av bland annat Povel Rammel.

De som missade att få minnesbeviset under Medborgarceremonin kunde i efter hand få det.

Härlig ansiktsmålning på en glad liten flicka.

En av alla de nya svenska medborgarna.

Även de äldre passade på att införskaffa sig en läcker asiktsmålning.

Det var många som skulle få sitt minnesbevis under Medborgarceremonin.

Utdelning av minnesbevis under Medborgarceremonin.

Utdelning av minnesbevis under Medborgarceremonin.

Utdelning av minnesbevis under Medborgarceremonin.

Stolt pojke som Spindelmannen.

Det var en varm nationakdag och en del behövde fylla på med lite vätska.

Full aktivitet vid fiskdammaen.

Vacker sommarhatt.

Många hade samlats för att fira atinaldagen på hembygdsgården vid Runby.

Leif Welander gör sig redo att hissa svenska flaggan.

Leif Berglund (S), kommunfullmäktiges ordförande, och Christina Gardos (M), kommunfullmäktiges 2:a vice ordförande på väg upp till scenen.

Naturligtvis var Alliansen på plats.

Publicerat i Okategoriserade | 881 kommentarer

Smedbydagen, Upplands Väsby

Årets Smedbydag i Upplands Väsby blev en riktig familjedag. Alla njöt och hade trevligt på ängen vid Gunnes gård under lördagen (2 juni). Medan barnen åt hamburgare och glass kunde de vuxna fynda på loppmarknaden där allt möjligt fanns till försäljning. Det var en kanondag med fint väder och gott humör som speglade årets Smedbydag som i år arrangerades för fjärde gången. Väsbyhem bjöd på hamburgare till alla och när glassbilen kom med glass som Stena fastigheter bjöd på så var det ett lemmeltåg av barn som inte ville missa chansen till en glass. Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, och Leif Bejhed (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande, invigde Smedby aktivitetspark. Ett något ovanligt inslag var att de flesta politiska partierna i Väsby fanns representerade. Naturligtvis beror det på att det är valår i år. Många föreningar var representerade, bland annat polisen, brandkåren, Lottakåren, Hemvärnet, Väsbyhem och många andra. För barnen fanns det många aktiviteter som hoppborg, ponnyridning, frisbeegolftävling, och gratis popcorn.

Arrangör av Smedbydagen är BRF Smedby 3, Smedby fritidsgårdar och Upplands Väsby kommun.

Publicerat i Okategoriserade | 553 kommentarer

Barnens Dag, Upplands Väsby

Barn hade kommit med sina föräldrar till Gamla Apoteket i Upplands Väsby för att fira barnens egen dag denna vackra söndag (20/5). Barnens Dag är en dag då barnen uppmärksammas och står i centrum. Årets tema är ”hantverk och tradition”. Besökarna kunde byta till sig medhavda saker som leksaker och kläder. Det fanns aktiviteter för alla åldrar. Bland annat kunde barnen dreja, rida på ponny, vika origami, eller lära sig hur man marmorerar papper. Marmorering av papper är t ex ett vanligt sätt att dekorera papper inom bokbinderi. Även i år fanns möjligheten att blåsa jättesåpbubblor med hjälp av en mycket hemlig såpblandning. Barnens Dag är namnet på en svensk välgörenhetsorganisation. Syftet var från början en satsning på barnkolonier för att låta fattiga stadsbarn vistas på landsbygden under sommaren. I dag arbetar Barnens Dags Riksförbund bland annat för att alla barn skall ha samma rättigheter utan diskriminering, att barnet har rätt att göra sin röst hörd och att barnet har rätt till lek och rekreation med mera.

Publicerat i Okategoriserade | 10 kommentarer

Väsby Stadslopp, Upplands Väsby

I lördags (19/5) var det en riktig familjedag då det var dax för Väsby Stadslopp för tredje gången. Alla som ville fick delta, elitlöpare såväl som motionär. Det fanns två sträckor för de äldre att springa, 5 respektive 10 kilometer. Både start och mål var utanför utanför Väsby Centrums huvudentré. Innan loppet värmde tävlingsdeltagarna upp med hjälp av flodhästen Flodis, TV-profilen gladiatorn ”Pansar” Peter Bláha och personal från Medley. Barnen som deltog sprang en sträcka på ca 1 kilometer. En del föräldrar passade på att springa tillsammans med sina barn. Efter loppet delade Peter Bláha ut guldmedaljer och t-shirts till barnen. Arrangör var Team Pannben sponsrad av bland andra Väsby Centrum, Medley och lokaltidningen Vi i Väsby.

Publicerat i Okategoriserade | 5 kommentarer

Arbetarrörelsens alldeles egen dag, Upplands Väsby

En gammal tradition är svår att bryta. Trots att regnet hängde i luften hade många samlats för att fira arbetarrörelsens högtidsdag 1:a maj i Suseboparken. Gun Bjurberg underhöll med sång och musik medan det bjöds på både korv och kaffe. Årets paroll är ”Tillsammans för trygghet”. Arbetarkommunens ordförande Erika Fransson hälsade alla välkomna och presenterade de tre inbjudna talarna, riksdagsledamot Azadeh Rojhan Gustafsson, Marie Åberg, LO-facken i Upplands Väsby, och Sol Hanell, ordförande SSU Upplands Väsby.
Avslutningsvis till höll Mathias Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Väsby, också ett tal som bland annat handlade om att tillsammans skapa ett bättre samhälle där alla kan känna sig trygga.

Ali Kashefi rättar till banderollen som visar att han för dagen är funktionär.

Det behövs hjälp med att sätta fast 1:a majmärke på rockslaget.

Erika Fransson välkomnade all deltager till årets 1:a maj i Suseboparken.

Marie Åberg, LO-facken i Upplands Väsby, höll sitt allra första tal någonsin. Marie var väldigt stolt över att få göra det under ett 1:a majmöte.

Det var en ganska regnig 1:a maj. Utrustningen fick skyddas.

Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot, pratade om hur det debatteras bland annat på Facebook om det ökande våldet i samhället, bilbränder med mera. Hon menar att det måste till krafttag för att få slut på eländet..

Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot, pratade om hur det debatteras bland annat på Facebook om det ökande våldet i samhället, bilbränder med mera. Hon menar att det måste till krafttag för att få slut på eländet.

Gun Bjurberg underhöll med både sång och musik.

Sol Hanell, ordförande SSU Upplands Väsby, vill att ungdomarna skall få en större chans att komma in i arbetslivet. Hon menar att Väsby har många duktiga ungdomar som kan bidra i samhället.

Mathias Bohman (kommunstyrelsens ordförande) framhöll hur enade socialdemokraterna i Upplands Väsby är för att tillsammans få ett bättre samhälle där alla kan känna sig trygg.

Klar och tydlig information.

Mathias Bohman (kommunstyrelsens ordförande) framhöll hur enade socialdemokraterna i Upplands Väsby är för att tillsammans få ett bättre samhälle där alla kan känna sig trygg.

Innan färden in till Stockholm sjöngs Internationalen för att hja stämningen.

Mathias Bohman (kommunstyrelsens ordförande) och Leif Berglund (kommunfullmäktiges ordförande) i diskussion.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Våren hälsades välkommen med brasa och skönsång, Upplands Väsby

Det var en ganska skön Valborgsmässoafton då våren hälsades välkommen med den traditionella majbrasan i Runby hage. Det bjöds på både vårtal och körsång. Margareta Hamark (L) höll årets vårtal. Många prövade lyckan på chokladhjulen och andra lotterier. Det var verkligen en kväll då barnen trivdes. De kunde sparka boll, testa fiskdammen och senare se brasan tändas. Innan brasan skulle tändas samlades alla barn för att hänga på stängslet som omgärdade brasan. Så exakt klockan 19.30 tändes brasan. Till en början ville elden inte ta sig helt, men efter ett tag kom vinden och hjälpte till att få fart på brasan. Från brasan spred sig röken över hela Runby hage och stundtals var det svårt att se något överhuvudtaget. Men kören SingSing hördes lika bra trots all rök. Det blev en väldigt lyckad Valborgsmässoafton.

Arrangörer var Upplands Väsby kommun, Kultur- och Fritidskontoret och Runby IF.

Lotteriet var i full gång.

Det är tungt att bära vinsterna för en liten flicka.

Glada vinnare i lotteriet.

– Det var här jag vann chokladen.

Rolf och Eila Bromme trivdes.

– Jäklar, bara nitlotter.

Det var många som ville pröva lyckan i lotteriet.

Chokladen ville alla vinna.

Margareta Hamark (L), hälsade våren välkommen.

På säkert avstånd från brasan.

Alla ville vara med på bild.

Brasan är tänd….

Brasan är tänd. och det ryker….

Brasan är tänd. och det ryker. väldigt mycket.

Snart är allt godis slut och slutfiskat i fiskadammen.

SingSing underhöll med körsång.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Vårmarknad på Gunnes Gård, Upplands Väsby

Under söndagen (22/4) arrangerade Vikingagården Gunnes Gård en vårmarknad. Det är det första av årets arrangemang på Gunnes Gård. Hantverkare var inbjudna från både när och fjärran för visa och sälja sitt hantverk på en kvalitetsmarknad. Där fanns allt från luffarslöjd, keramik och silversmide till Waldorflyktor. Nästa aktivitet äger rum 28-29 april då konsten att smida och forma i metall visas.

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet.
För mer info: www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Vårmarknaden på Gunnes Gård var välbesökt.

Waldorflykter gjorda av vikta papper, sk origami, en japansk konstart att vika papper.

Örhängen för alla smaker.

Vicki Schalin arbetade med sina smycken under hela marknadsdagen.

Sömnad i solen.

Några passade på att sola sig i den varma vårsolen.

Anders Skarin visar sina alster vör intresserade.

Gun Bjurberg höll inte bara koll på brasan. Hon såg även till att allt fungerade under Vårmarknaden.

Garn med härliga färger.

Barnen trivs på Gunnes Gård eftersom djuren får gå fritt.

Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Vattenstänk inledde det nya året, Upplands Väsby

För att börja det nya året ren och lycklig så inleds det bland annat med att man stänker vatten på varandra. I lördags (21/4) firade Svensk-Thailändska Kulturföreningen i Upplands Väsby det thailändska nyåret, Songkran, i Messingen. Songkran är den gladaste av alla de thailändska högtiderna, och firas den 13-15 april. En viktig del i firandet är alltså vatten. Munken Phramaha Boonthin Taosiri från Buddharama Temple på Värmdö var inbjuden. Han pratade under en ceremoni om vikten av att känna en inre harmoni. Lyx, pengar och dyra saker räddar inte någon om vi inte är i harmoni med oss själva. Efter ceremonin bjöds alla på traditionella thailändska rätter. Barn och ungdomar underhöll med sång och traditionella danser.

Svensk-Thailändska Kulturföreningen i Upplands Väsby bildades 2006. Föreningens syfte är bland annat att sprida thailändsk konst, kultur och traditioner. En annan viktig del är att öka förståelsen mellan det thailändska och det svenska folket.

Munken Phramaha Boonthin Taosiri bjöds på en riklig och frikostig lunch.

Figurer som sedan skall ingå i den traditionella vattenceremonin.

I en ceremoni uppmanade munken Phramaha Boonthin Taosiri om en inre harmoni.

De som ville ställde upp på en gruppbild.

Besökarna velsignar maten innan munken Phramaha Boonthin Taosiri tar för sig.

Ansiktsfärg skall medföra lycka på det nya året.

Munken delade ut lyckoband till barnen.

Besökarna hade med sig govor till Phramaha Boonthin Taosiri.

En figur av Buddha, även kallad Shakyamuni.

Enligt traditionen skall vatten hällas över en Buddhafigur.

Vatten häls över händernaa för att möta det nya året ren och lycklig.

Enligt traditionen skall vatten hällas över en Buddhafigur.

Barn underhöll med både song och dans.

De minsta kanske inte riktigt förstår dagens händelse.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Säkert vårtecken, Akvarellsalongen på Väsby Konsthall.

Säkert vårtecken, Akvarellsalongen på Väsby Konsthall.

Det finns många säkra vårtecken: tussilago, blåsippa, krokus och Väsby Konsthalls Akvarellsalong. Under lördagen (14/4) hade Väsby Konsthall vernissage för den årliga jurybedömda Akvarellsalongen. Intresset att delta i årets Akvarellsalong var stort; hela 183 konstnärer hade skickat in sina verk för bedömning. Av dessa antogs 117 konstnärer med totalt 159 verk. Väsby Konsthall godkänner inte inlämning digitalt utan det är fysiska verk som skall lämnas. På så sätt bedöms alla konstverk utifrån samma förutsättningar. Årets jury bestod av Lena Hjorth, konstnär, Weikko Kuuzela, konstnär och Galina Davydchenko, KRO (Konstnärernas riksorganisation). Akvarellsalongen invigdes av Eila Bromme, Kultur- och Fritidsnämnden.

I samband med vernissagen offentliggjordes vilka som fått det årliga akvarellstipendiet på 10 000 kronor. I år delas stipendiet mellan två konstnärer, Karin Sten från Älvdalen och Lena Cras från Kolboda Hagby.

Karin Sten. Juryns motivering: ”Med sin expressionistiska energi, sitt mod och personliga bildspråk sticker Karins bilder ut, och lockar betraktaren att följa med in i hennes bildvärld”.

Lena Cras. Juryns motivering: ”Med lyrisk närvaro och lyhördhet till materialet tar Lena med betraktaren till ett yttre och inre landskap och väcker tankar och funderingar som ger mersmak”.

Båda får 5000 kronor var. Stipendiet finansieras av Väsbyhem och Upplands Väsby Kommun. På frågan vad stipendiaterna skall göra med de 5000 kronorna svarar båda att de kommer att användas till inköp av stora akvarellark som är väldigt dyra.

Akvarellsalongen pågår mellan 14 april – 13 maj.
Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.
www.vasbykonsthall.com

 

Anette Gustafsson ”Landscape with Burnt Umber”.

Anette Backmans akvarell ”Gränd i Ile Rousse l” beundras.

Det fins många fina alster representerade på årets Akvarellsalong.

Intensiva diskussioner fördes om akvarellkonst.

Gammal som ung, alla kan njuta av bra konst.

Ett minne att ta hem från Akvarellsalong.

Eliana Borozanov ”Modell ll”

Många av akvarellerna blev avfotograferade.

Härliga färgkobinationer. Akvarell och besökare.

Eila Bromme, Kultur- och Fritidsnämnden, finslipar sitt tal inför invigningen.

Många hade kommit till vernissage för årets Akvarellsalong.

Karin Sten (vänster) och Lena Cras tilldelas Väsby Konsthalls Akvarellstipendium 2018. Eila Bromme, Kultur- och Fritidsnämnden, gratulerar.

Lena Cras ”Lappverk lll”

Karin Sten ”Vita citroner”.

Karin Sten (vänster) och Lena Cras tilldelas Väsby Konsthalls Akvarellstipendium 2018.

Karin Sten (vänster) och Lena Cras tilldelas Väsby Konsthalls Akvarellstipendium 2018.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Riksfinal i Funkisfestivalen

Nu snart är det dags för riksfinal i ett av årets sång- och musikevenemang. Finalen i Funkisfestivalen äger rum på Cirkus i Stockholm den 23 april 2018. Funkisfestivalen är Sveriges största sång- och musikevenemang för personer över 15 år. Artisterna som uppträder har alla en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Väsby melodifestival hette tävlingen då den anordnades första gången 2011 och namnet ändrades senare när fler kommuner blev inbjudna till tävlingen. Syftet med tävlingen är att personer med funktionsnedsättning som är intresserade av sång och musik skall få en chans att stå på scen och prestera på sin egen nivå. Väsby melodifestival blev direkt en succé och som Funkisfestivalen har det blivit ett årligt återkommande evenemang. Årets artister kommer från Botkyrka, Halmstad, Haninge, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby och Värmdö. Alla låtar framförs live under ledning av Per-Ove ”Knappen” Ståhlknapp med en kör och en tolvmannaorkester. Årets konferencier är Linda Bengtzing. Bilderna nedan är från förra årets final.

För Järfälla tävlade Martin Hagen med låten One of a million som blev vinnare av 2017 års Funkismello. Bilden är från förra årets final.

Drumming Demons från Upplands Väsby underhöll under pausen. Bilden är från förra årets final.

För Upplands Väsby tävlade Aji Jack med låten How far i`ll go. Bilden är från förra årets final.

Konferencierer var Linda Bengtzing och Anna Ringström. Bilden är från förra årets final.

För Sollentuna tävlade Felicia Kamsvåg med låten The powe of love. Bilden är från förra årets final.

För Solna tävlade Michelle Degermark med låten Zoom into me. Bilden är från förra årets final.

För Sundbyberg tävlade Bernice van Driel Korsbäck med låten The power of love. Bilden är från förra årets final.

Jurryn bestod av bröderna Magnus och Henrik Rångedal, Magnus Carlsson, Ann-Katrin Hegvold och Andrea Wahalgren. Bilden är från förra årets final.

Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentarer