Arkivens dag, Sollentuna

Invånarna tog del av kommuns historia

Många stod och väntade vid hissarna för färd till Sollentunas historia och det årliga evenemanget, Arkivens dag i Turebergshuset. Gamla bilder tagna av brevbäraren Gösta Ask fick många att minnas.

Långt under gatunivån i Turebergshuset (kommunhuset), bland gångar och mängder av hyllmeter, finns Sollentunas historia bevarat. I lördags var det Arkivens dag då sollentunaborna hade möjlighet att lära sig mer om Sollentunas historia. Stundtals var det kö vid hissarna då besökarna skulle ta sig mellan arkivvåningen som ligger längst ner under gatuplanet och högst upp till plan 13 där gamla journalfilmer visades.

– Det är 15:e året i rad som vi har öppet hus för intresserade under Arkivens dag. Vi är väldigt stolta övar att Sollentunas arkiv är det arkiv som är mest besökt i Sverige under Arkivens dag. Det äldsta som finns dokumenterat i vårt arkiv är från tidigt 1500-tal, och det är gårdars köpehandlingar, berättade kommunarkivarie Annika Holmberg medan hon lämnade över gamla bilder till en besökare.

En man som har betytt mycket för Sollentunas senare dokumentation är brevbäraren Gösta Ask (född 1912) som arbetade på posten i Tureberg. Gösta hade alltid med sig sin kamera då posten skulle delas ut i Sollentuna, därför är Sollentuna så väl dokumenterat i bild. Han försåg även flera tidningar med bilder, bland andra Stockholms Förstadsblad och Norrort.

– För några år sedan besökte vi arkivet, och nu letar vi efter gamla bilder från trakterna där jag är född. Det är kul att se alla bilder som är tagna av Gösta Ask. Jag kände Gösta väl eftersom jag var klasskamrat med hans dotter, berättade Karl-Erik Olsson med sin fru Margot hängandes över en bunt gamla bilder.

Arkivens dag infaller alltid andra lördagen i november och pågår i hela landet. Runt landet bjuder arkiven på utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter. I Sollentunas kommunarkiv förvaras två kilometer handlingar från sex århundraden av kommunens historia och cirka 30 000 bilder. Arkivet består av fyra delar: De kommunala arkiven, Förenings- och företagsarkiven, Edsbergsarkivet, och Bildarkivet. De flesta handlingarna i kommunarkivet är offentliga, så vem som helst kan ta del av dem. En stor del av arkivet finns på Sollentunabilders webbplats.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera