Fotograf Hedvig Lundqvist, Väsbys första fotograf, Upplands Väsby

Hittebarnet som blev fotograf

Roland Storms berättelse om Väsbys första fotograf Hedvig Lundqvist, lockade många intresserade till Ladugården vid Hembygdsgården.

Förra söndagen var som vanligt Ladugården vid Hembygdsgården fullsatt av nyfikna och vetgiriga besökare då Upplands Väsbys kanske bäste väsbykännare Roland Storm var på besök. Denna gång berättade han om Upplands Väsbys första fotograf, Hedvig Lundqvist.

Hedvig Lundqvist föddes i Klara församling i Stockholm 25 januari 1869. Vems hennes föräldrar var är okänt. Vid den här tiden hade ogifta mödrar rätt att föda sitt barn anonymt. Denna rättighet fanns i den lag som kallas barnamordsplakatet från 1778. Den gällde till 1917 och skulle förhindra att oönskade barn mördades. Hittebarnet Hedvig skrevs in på Allmänna barnhuset på Drottninggatan.Vid två års ålder kommer hon till fosterföräldrarna Lundqvist i Skeringe utanför Västerås.

Mellan åren 1900 och 1903 arbetade Hedvig som piga hos kakelfabrikören Bror Hjalmar Lundgren. I Västerås 1893 startar han B. H. Lundgren & Co Kakelfabrik och tillverkade kakel- och väggplattor och enklare kakelugnar. Hedvig började dekorera kakel och går från att vara piga till att bli kakelmålerska. Någon gång mellan 1903 och 1911 inleder Hedvig Lundqvist sin karriär som fotograf. Hon började troligtvis som ateljébiträde för att lära sig hantverket för att sedan starta en egen ateljé.

Till Upplands Väsby och Hammarby församling flyttade Hedvig 14 januari 1911, närmare bestämt till adressen Väsby Villastad nr 109 ”Villa Lundqvist” tomt no 2 i kvarteret Arbetaren. På den tomten låter  Hedvig 1914 uppföra det stora huset ”Brobacken”. Hedvig var noga med att allt skulle bli som hon ville, därför var hon själv med och snickrade och målade. På tredje våningen hade hon sedan sin studio med stora ateljéfönster mot norr. De sista åren bodde fotograf Hedvig Lundqvist på Odensgården och 90 år gammal, den 18 april 1959 somnade hon stilla in. Hedvig ligger begravd på Hammarby kyrkogård.

Kusinerna Birgitta Eriksson och Inger Östergren, båda födda och boende i Upplands Väsby, har lyssnat många gånger till Rolands historiska berättelser om gamla Väsby.

– Jag och min kusin Birgitta har varit här flera gånger och fått ta del av Väsbys historia när Roland har visat bilder och berättat om gamla Väsby. Så snart Rolands bok fanns i handeln så köpte jag ett exemplar. Det är synd att det inte finns mycket kvar av gamla Väsby, men jag förstår att det måste ske förändringar i samhället, förklarade Inger Östergren och kusinen Birgitta Eriksson nickande instämmande.

Roland Storms bok ”Väsby förr – en fotografisk resa över 100 år”, är tillägnad Hedvig Lundqvist. Boken innehåller bland annat flera bilder som Väsbys första fotograf Hedvig Lundqvist tagit runt omkring i Upplands Väsby under 1900-talets början.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera