Fågelskådning, Sollentuna

Fågelskådning med grönmögelost

De små prickarna i grenverket visade sig vara fåglar. Som ovan fågelskådare deltog jag tillsammans med andra i säsongens sista söndagsvandring arrangerad av Järvafältets Ornitologiska Klubb.

Som fotograf och reporter på lokaltidningen Vi i Sollentuna blev jag utskickad till en söndagsvandring för fågelskådning tillsamman med Järvafältets Ornitologiska Klubb. Eftersom jag är helt novis inom det ornitologiska området hade jag med stor entusiasm sett fram emot denna lite tidiga söndagsmorgon.

Vi var cirka 36 morgonpigga deltagare från olika håll runt Stockholm som hade samlats vid Väsby gård, inte långt från Bögs gård i Sollentuna, för att tillsammans bege oss mot våtmarkerna vid Väsby sjöäng. Ornitologen Bengt Sundberg som skulle guida oss berättade att vi troligtvis skulle få se bland annat storskrak och kungsfågel, men att se sidensvansar kunde vara svårare eftersom det i år har varit dåligt med rönnbär.

– Som flest har vi varit 52 deltagare på en söndagsvandring, men det var ändå med förvåning jag såg att så många kom till årets sista vandring. Vi försöker att ha åtta söndagsvandringar under året, men nu gör vi ett uppehåll till januari nästa år. Våra vandringar riktar sig i första hand till de som vill lära sig mer eller inte är så kunniga inom ornitologi. De behöver inte ens ha med sig egen kikare. Kikare kan de få låna av oss här på plats, berättade Bengt Sundberg, medan han hämtade korgen med kikare.

Efter lång tids vandring och sökande efter fåglar blev det ett stopp för glögg, pepparkakor med grönmögelost. Då passades det på att utbyta erfarenheter och kunskaper inom fågelområdet. Själv hade jag inget att berätta. Jag hade knappt sett några fåglar, så Bengt Sundberg fick senare visa mig på små prickar i grenverket som också visade sig vara fåglar. Det skulle vara otänkbart att komma hem och berätta att jag inte sett någon endaste fågel.

– Idag har vi har inte sett så många arter, jag räknade till cirka 15. Bland annat fick vi se storskrak och kungsfågel som jag hade väntat mig. Det mest ovanliga i fågelväg jag sett här på Järvafältet under åren var en nymfparakit som troligtvis rymt från sin ägare. Bland de vilda fåglarna är det den mycket ovanliga gulbrynade sparven som jag såg för något år sedan. Första gången den sågs i Sverige var 2009, vid Säbysjön, förklarade Bengt Sundberg stolt.

Söndagsutflykterna är ett samarbete sedan 1995 mellan Naturskyddsföreningen i Sollentuna och Järvafältets Ornitologiska Klubb, allmänt kallad för JOK . JOKs motto är att observera och värna om Järvafältets fågelfauna. Målet är att området skall innehålla en så art- och individrik fågelfauna som möjligt. För mer information, www.jokhemsida.se.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera