Samverkansavtal, Upplands Väsby

Avtalet som gjort skillnad

Polisen och kommunen är överens om att området kring Dragonvägen och Arkadstigen måste bli tryggare. Projektet Samverkansavtalet har redan nu gjort stora framsteg.

Det var en solig men kall lördag då polisen och kommunen gemensamt informerade Väsbyborna bland annat om projektet att göra området runt Dragonvägen och Arkadstigen tryggare. Vid Väsby centrums södra ingång bjöds det på varmkorv och dricka. Projektet Samverkansavtalet undertecknades för ett år sedan mellan kommunen och polisen, och nu fanns poliserna Mattias Tillberg och Karin Altahr-Cederberg på plats tillsammans med personal från kommunen för att informera.

De båda parterna har samma åsikt om två mycket viktiga förbättringar. Det första är att området kring Dragonvägen och Arkadstigen måste bli tryggare, både dagtid och sena kvällar. En annan förbättring är att införa Orossamtal. Syftet med Orossamtal är att i ett tidigt skede fånga upp kommunens ungdomar som kanske är på glid i samhället och kunna ta en tidig kontakt med deras föräldrar.

– Jag bor i området och har märkt att det blivit mycket bättre här. Polisen och kommunen har verkligen gjort ett bra arbete med Samverkansavtalet. Tidigare kunde man se hur ungdomarna sålde knark i mörka och skumma hörn. Men fortfarande kan man bland annat se ungdomsgäng som stryker omkring under sena kvällar, men det är betydligt mer sällan, berättade Jan Björkebaum.

Det var den sjunde december 2011 som Samverkansavtalet skrevs under av dåvarande kommunstyrelsen ordförande Jan Holmberg (M) och polismästare Lena Frylemo. Bland annat skulle man se över farthinder för mopeder och cyklar, skapa en relation med ungdomsgrupperna, förbättra och komplettera belysningen, stoppa lagning av alkohol och narkotika och öka polisens synlighet i området. Avtalet löper under två år och efter periodens slut görs en utvärdering.

– Jag tycker att vi på kommunen och polisen har ett bra samarbete. Vad jag hört här under dagen bland Väsbyborna så har Samverkansavtalet gjort området tryggare. Jag tycker också att Orossamtalen har fungerat mycket bra där vi tagit kontakt med ungdomar som är i riskzonen och deras föräldrar, förklarade Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsen ordförande medan Mattias Tillberg erbjuder en varmkorv.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *