Arkivens dag, Upplands Väsby

Nutid i dag, historia i morgon

Kommunarkivet innehåller bland annat många av Väsbys föreningars historia arkiverad för framtiden. I kommunhuset, i en anpassad miljö där luftfuktigheten och temperaturen är noga reglerad, finns Upplands Väsbys historia bevarad.

Förra lördagen var det Arkivens dag som alltid infaller andra lördagen i november och pågår i hela landet. Runt om i landet bjuder arkiven på utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Arkivföreningen Upplands Väsby hade i år intagit en del av biblioteket för att informera och svara på frågor från besökarna om bland annat kommunens arkiv.

Arkivföreningen Upplands Väsby arbetar tillsammans med Upplands Väsby Kommunarkiv och har som mål att få alla kommunens föreningar att arkivera föreningens material i kommunens arkiv. Kommunen har en särskild avdelning avsatt för just för föreningarnas arkiv.

– Att ta hand om föreningars arkiv är väldigt viktigt. Det är ett kulturarv som sparas till framtiden. Vi har idag cirka 48 föreningar som är medlemmar i arkivföreningen och har sitt material arkiverat i kommunens arkiv och vi strävar efter att få fler föreningar till arkivet. I Upplands Väsby finns föreningar som är uppåt 50 år gamla utan att de samlat sitt material på önskvärt sätt. Risken är då att föreningars historia försvinner, berättar Göran Aronsson som är föreningens ordförande.

Kommunens arkiv finns sedan 1972 i kommunhuset i en anpassad miljö med reglerad luftfuktighet och temperatur. Arkivet innehåller inte bara föreningars historia utan även bland annat sockenhandlingar från 1800-talet, stads- och byggnadsplaner från 1910 och framåt och ett digert bildmaterial med fotografier av miljöer, hus och porträtt med mera.

– Vi i Österbottniska föreningen i Upplands Väsby har länge diskuterat hur vi skall arkivera vårt material på bästa sätt. Nu har jag kommit hit för att ta reda på hur vår förening skall ställa i ordning materialet så att Arkivföreningen Upplands Väsby kan förvara allt för framtiden, förklarade Margita Björknäs som är styrelseledamot i Österbottniska föreningen.

Biträdande kommunarkivarie Mikael Bonnevier fanns på plats för att svara på frågor och berättade hur föreningarnas material läggs i en speciell låda gjord av syrafri kartong framtagen just för arkivering. Mikael förklarade att vanligt kartongpapper innehåller syra som på sikt kan förstöra både bilder och andra dokument så att all historia försvinner.

– I nuläget har vi svårt att arkivera nytt digitalt material. Vi har i omgångar börjat att scanna och digitalisera handlingar som legat i vårt arkiv. Vårt mål är att inom snar framtid kunna ta emot digitalt material och på säkert sätt förvara det. Jag har var varit arkivarie i kommunen i 30 år. Det är så fascinerande att fysiskt hålla ett gammalt dokument i handen och känna historiens vingslag, berättade Mikael Bonnevier medan han visar det äldsta materialet som finns i kommunarkivet, Hammarby magasins räkningar från 1821.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera