Vernissage, Väsby Konsthall

Guds söner och nutida konst avslutar konståret

Efter öppnandet av de två utställningarna som fick avsluta ett digert konstår för Väsby Konsthall fick besökarna bevittna en annorlunda performance av ”Guds söner”.

Nu sätter Väsby Konsthall punkt för årets konstevenemang med vernissage av de två utställningarna ”Halva himlen” och ”Hela härligheten”.

Den ena utställningen, ”Halva himlen”, är enbart för och av kvinnliga konstnärer från Upplands Väsby, både etablerade och amatörer. Tretton konstnärer visar måleri, skulptur och installation. Invigde gjorde Anders Skarin, ordförande i Väsby Konsthalls Vänner.

– Nu har vi gjort en utställning enbart för kvinnor. Vi vill lyfta fram de kvinnliga konstnärerna i Väsby. Vi tycker att de får alldeles för liten plats för att via sin konst. Namnet ”Halva himlen” är hämtat från en proggaffisch från sjuttiotalet, designad av Cecilia Löfström, med just den knutna näven som symboliserar att kvinnor kan. Den sjunde december klockan tre kommer vi att ha en diskussion här på konsthallen om just skillnaden mellan manlig och kvinnlig konst. Om det verkligen finns en skillnad, det skall vi ta reda på, förklarade Anders Skarin.

Utställningen ”Hela härligheten” är en jurybedömd utställning där både kvinnliga och manliga konstnärer från hela Sverige ställer ut sina verk. Totalt ställer 38 konstnärer ut 70 verk. Många olika tekniker finns representerade, men en teknik som inte finns med på salongen är akvarell. Anledningen är att det under utställningsåret finns en speciell Akvarellsalong. Invigde gjorde Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har målat på heltid de senaste tio åren. Jag målar både i olja och akryl men föredrar akryl då det stämmer bäst med mitt sätt att arbeta fram mina motiv. Jag bor i Linköping där jag även har en ateljé. Det är första gången som jag ställer ut i Väsby Konsthall, men jag har ställt ut mina tavlor inte långt härifrån, närmare bestämt i Edsvik Konsthall. Min son Fredrik är bland annat musikkritiker och vi diskuterar ofta mina tavlor och han ger mig feedback trots att han är mer kunnig inom musiken, berättade Ingrid Strage medan barnbarnet klänger runt hennes ben.

Som avslutning bjöds det på en performance av gruppen ”Guds söner” som består av Leif Elggren och Väsbybon Kent Tankred. De båda har tillsammans uppträtt med performance sedan 1985. Idag fick besökarna beskåda ett något annorlunda uppträdande med stycket ”Guitar hero” där gitarrerna fick en central roll. Guds söner kan beskrivas som en undersökning av det mentala luftrummet och rör sig fritt mellan performance, elektronisk musik och bildkonst.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *