Hjärt- och lungsjukas förening, Upplands Väsby

Högt tryck då väsbyborna lät testa sig

Plötsligt kom brandkåren inrusande i Väsby centrum till allas förskräckelse. Strax skulle det visa sig att det skulle bli en demonstration i hjärt- och lungräddning.

Förra lördagen var det ”Alla hjärtans dag” och Väsby centrum var fyllt av människor. Dagen till ära hade Hjärt- och lungsjukas förening i Upplands Väsby information om bland annat hjärt- och lungräddning. Väsbyborna hade även möjlighet att mäta blodtrycket och sin puls. Stundtals var det väldigt trångt då Inez Eriksson, en av de som informerade, mätte blodtrycket på de nyfikna besökarna.

– I Upplands Väsby bor det cirka 2 000 personer som är hjärt- eller lungsjuka. Föreningen har idag 87 medlemmar och idag informerar vi och hoppas på så sätt få fler medlemmar till föreningen. Glädjande nog så vet de flesta vuxna hur man bör agera vid en nödsituation. Vi försöker även att få människor mer positiva till organdonation och här har vi all information om hur man tar ställning till en donation som kan betyda livet för den behövande. Vi är mycket tacksamma över att Väsby centrum låter oss vara här och informera, berättar Tommy Eriksson. Till vardags är Tommy ordförande i lokala Hjärt- och lungsjukas förening i Väsby.

En av alla de cirka 400 som var intresserade var Jonas Vallius. Han passade även på att undersöka sig. Några av de som blev testade hade så högt blodtryck att de blev ombedda att snarast uppsöka läkare. Några av dem lever riktigt farligt.

– Min mor lät sig testas och från början var jag inte så intresserad av testa mig men efter lite påtryckning från mamma så tog jag mig i kragen. Jag var inte speciellt nervös inför resultatet eftersom jag försöker sköta min kropp och tränar regelbundet. Resultatet fick jag skrivet på en lapp och förstod inte vad siffrorna betyder, men Inez Eriksson som gjorde testet förklarade att resultatet var mycket bra och jag behöver inte vara orolig, berättade en lugnad Jonas Vallius.

Plötsligt bröts lugnet i centrum då Brandkåren Attunda stormade in med bland annat en hjärtstartare som utrustning; alla trodde att något allvarligt hade hänt. Brandkårens besök var helt i sin ordning. Tommy Eriksson hade bett brandkåren komma för att demonstrera hjärt- och lungräddning och hur en hjärtstartare fungerar. Väsby centrum är utrustat med hjärtstartare, bland annat finns en i informationen, och alla ordningsvakter i centrum är utbildade i hjärt- och lungräddning och användning av en hjärtstartare. Känns tryggt.

 

YNGRE. Även de yngre ville testa sig och få några geléhjärtan efteråt. Här är det Adelina, 11 år, som blir testad.

YNGRE. Även de yngre ville testa sig och få några geléhjärtan efteråt. Här är det Adelina, 11 år, som blir testad.

SAMLATS. Många hade samlats då Mats Karlsson från Brandkåren Attunda visade hjärt- och lungräddning och hur man använder en hjärtstartare.

SAMLATS. Många hade samlats då Mats Karlsson från Brandkåren Attunda visade hjärt- och lungräddning och hur man använder en hjärtstartare.

FÖRVÅNAD. Per Olof Mörkens blev lite förvånad över värdena som Tommy Eriksson fick fram.

FÖRVÅNAD. Per Olof Mörkens blev lite förvånad över värdena som Tommy Eriksson fick fram.

BETYDER. Inez Eriksson förklarar för Jonas Vallius vad siffrorna betyder. 143/80 och 83 i puls var värden.

BETYDER. Inez Eriksson förklarar för Jonas Vallius vad siffrorna betyder. 143/80 och 83 i puls var värden.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera