Sigma Summergames. Upplands Väsby

Många brända under lek

Höga tjut och hejarop hördes från gärdet intill Väsbyskogen då barn och vuxna tillsammans deltog i den årliga brännbollsturneringen.

Det var en perfekt dag förra lördagen för den årliga turneringen i brännboll. Platsen var som alltid gärdet vid Väsbyskogen som nu invaderades av gamla, unga och barn i varierande åldrar. Det är Sigma Summergames som arrangerar turneringen där alla är välkomna oavsett ålder. Uppmaningen är att medta filt, mat att grilla och ett gott humör. Musik, grillar och brännbollsutrustning står Sigma Summergames för.

– Det är nog femtonde gången vi har turneringen och som vanligt har vi med en musikanläggning och vi spelar bara reggae för att fylla på feststämningen. Syftet med turneringen är inte bara att spela brännboll, det är också ett roligt och avslappnande sätt att umgås med familj och vänner och låta barnen springa fritt på det stora fältet. Jag tror nog att när brännbollspelet började hade säkert ett 130-tal personer kommit för att titta eller tävla. Det blev sex lag som slogs om äran att vinna årets turnering, förklarade Mikael Söderhaw, en av arrangörerna, med ett brännbollsträ i högsta hugg.

Mer info:

Brännboll är en svensk utomhuslek från 1700-talet där man använder en boll och ett slagträ. En match spelas mellan två lag som turas om att vara inne- respektive utelag. Innelagets medlemmar skall i tur och ordning försöka slå iväg en tennisboll så långt som möjligt med hjälp av ett slagträ och därefter springa så långt som möjligt runt en bana utmarkerad av fyra koner.

Om en innelagsspelare befinner sig mitt emellan två koner, när utelaget lyckats få bollen till sin så kallade ”brännare” blir den innelagsspelaren ”bränd”. Brännboll har spelats i en mängd olika varianter och med olika regler. Brännboll har aldrig blivit en erkänd idrott trots att den påminner om sporter som baseboll, cricket och softboll.

Bränbollsturnering

TRÅNGT. Det var stundtals ganska trångt då de tävlande skulle i full fart runda banan.

Bränbollsturnering

FULLTRÄFF. Att träffa bollen var inte så lätt för alla. Men en del fick in riktiga fullträffar.

Bränbollsturnering

LYRA. Alla försökte att ta lyra för att få så många poäng som möjligt.

Bränbollsturnering

GODSAKER. Grillarna var fyllda med olika godsaker som korvar och majskolvar.

Bränbollsturnering

UMGÅS. Många hade samlats för att umgås och delta i årets brännbollsturnering.

Bränbollsturnering. Från vänster Pertan Wågström och Patrik Johansson

Pertan Wågström får hjälp av Patrik Johansson med att bli insmord med skyddsfaktor mot den starka solen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera