Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Återvinningskonst och performance startade årets konstår

 

Efter att Väsby Konsthalls Vänners ordförande Göran Skarin invigt de två utställningarna som är starten till ett digert konstår för Väsby Konsthall, fick besökarna bevittna en annorlunda performance av ”WOL”.

Förra söndagen inleddes det nya konståret med två separata utställningar i Väsby Konsthall. Det var Kent Tankred och WOL performance duo som fick äran att börja det nya året. Göran Skarin, konsthallens vänners ordförande, berättade även om vad konsthallen har att erbjuda under det kommande året.

I Optimushallen visar Kent verk gjorda av delar från bland annat isärplockade transformatorer, delar från pianon, gamla CD-spelare och en ljudmobil gjorda av programverk från avlagda tvätt- och diskmaskiner. Väsbybon Kent Tankred är bild-, ljud- och performancekonstnär och har tidigare visat sina alster på Väsby konsthall i en samlingsutställning. Många kanske minns hans performance som han tillsammans med Leif Elggren framförde 2014 under namnet ”Guds söner”.

– Det jag nu visar är assemblage, ett slags collage där jag använder delar av upphittade och skänkta apparater som jag demonterat. Man kan kalla det ”återvinningskonst”. Jag har alltid tyckt att det varit roligt att plocka isär olika apparater för att hitta små spännande delar att göra konst av. Det var först på 70talet som jag började att på allvar göra konst på det här sättet. Min ateljé är bland annat fylld med olika apparater som jag fått av folk.

I Primushallen visar WOL (Wenche och Lovisa), som är en duo bestående av Wenche Tankred och Lovisa Johansson, både videoinstallation, måleri och tredimensionella alster. De framförde senare under eftermiddagen en performance som berättade vilka de är och beskrev deras konstinriktning. Varje söndag klocka 14.00 har de en performance som inte tidigare uppförts. Wenche är väsbybo och även gift med Kent Tankred medan Lovisa Johansson ursprungligen kommer från Göteborg, men bor nu i Stockholm. Wenche har tidigare ställt ut här på konsthallen medan det är första gången för Lovisa. WOL startade 2007 och är under ständig pågående process som utrycker sig ibland annat performance, ljud och installationskonst.

– Vi försöker ses en gång i veckan för att tillsammans hitta nya idéer och infallsvinklar till vår konst. Vi planerar även vilka performancefestivaler vi kan tänkas medverka i. Som personer är vi ganska olika men vi kompletterar varandra på ett bra och inspirerande sätt, förklarade Lovisa, Wenche ler och nickar instämmande.

NAMNGIVNA. Wenche Tankred och Lovisa Johansson med sitt verk ”Klassträff” som består av 111 stycken namngivna figurer.

NAMNGIVNA. Wenche Tankred och Lovisa Johansson med sitt verk ”Klassträff” som består av 111 stycken namngivna figurer.

PROGRAMVERK. Gamla avlagda programverk för bland annat tvättmaskiner är en av Kent Tankreds många alster.

PROGRAMVERK. Gamla avlagda programverk för bland annat tvättmaskiner är en av Kent Tankreds många alster.

INTRESSANT. Årets första utställning var även mycket intressant för barnen.

INTRESSANT. Årets första utställning var även mycket intressant för barnen.

TELEFON ”Koppling” gjord av kontakter från en stickkontakt till en gammal telefon.

TELEFON ”Koppling” gjord av kontakter från en stickkontakt till en gammal telefon.

VIDEOKONST. Videoinstallationerna av Wenche Tankred och Lovisa Johansson tyckte en del var intressanta

VIDEOKONST. Videoinstallationerna av Wenche Tankred och Lovisa Johansson tyckte en del var intressanta

PERFORMANCE. Wenche Tankred och Lovisa Johansson uppförde en performance där de presenterade sig själva och sin konst

PERFORMANCE. Wenche Tankred och Lovisa Johansson uppförde en performance där de presenterade sig själva och sin konst

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera