Fotoutställning Gamla Apoteket, Upplands Väsby.

Mästare i svartvitt visar foto

Att vara hårdbevakad av de bulgariska myndigheterna och längtan efter frihet och ett fritt skapande resulterade i en enkel resa till Upplands Väsby.

Just nu pågår en fotoutställning på Picchus Café, Gamla Apoteket i Upplands Väsby. Det är den bulgariske fotografen Borislav Borozanov som ställer ut sina senaste svartvita bilder fotograferade under hans vandringar vid Norr Mälarstrand under februari månad i år. En del av bilderna är så detaljrika i sin gråskala att de nästan känns tredimensionella.

– Jag gick utmed stranden under eftermiddagarna då ljuset inte var så starkt och upptäckte alla de kontraster som isen hade i det kalla vattnet. Jag upplevde det väldigt poetiskt och samtidigt lite magiskt. En isbit som delvis ligger i vattnet får helt olika karaktärer i det svaga växlande ljuset. Utställningen kallar jag ”around me” eftersom alla motiv finns just runt omkring mig, förklarade Borislav.

Borislav äldsta syster flydde från Bulgarien till Frankrike under den kommunistiska regimen och efter flykten blev Borislav hårt bevakad av myndigheterna. Då det gjordes studieresor till olika länder fick Borislav inte tillstånd att delta i resorna på grund av systerns flykt, de var rädda att Borislav också skulle fly.

– Jag blev väldigt förtjust i de franska filmerna och i det sätt filmfotografen Sven Nykvist filmade många av Ingmar Bergmans filmer. Men under den kommunistiska regimen som då rådde i Bulgarien kände jag mig väldigt låst. Jag fick inte möjlighet att utvecklas som jag ville och kände mig inskränkt i mitt skapande. Senare fick jag möjlighet att åka som turist till Sverige. När jag kom hit beslöt jag mig för att stanna och bodde tillfälligt hos en kusin. Sedan dess har jag bott och verkat i Sverige

Borislav Borozanov arbetade som filmfotograf på den statliga institutionen för filmproduktion i Bulgarien. Det var under en filminspelning 1970 som Borislav upptäckte att den östtyska svartvita filmen ORWO tillsammans med ett rödfiltergav fantastiska nyanser. Hen blev helt begeistrad i resultatet och beslöt sig då för att fotografera stillbilder nästan uteslutande i svartvitt och leta efter det oändliga spelet mellan ljus och skugga. Borislav Borozanov är bosatt i Upplands Väsby sedan 1981.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

e.

KAMERA. Borislav bär nästan alltid med sig sin kamera för att fånga det poetiska.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

FRANSKA FILMER. Borislav blev väldigt förtjust i de franska filmerna och det sätt filmfotografen Sven Nykvist filmade.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

VÄLDIGT LÅST. Under den kommunistiska regimen som då rådde i Bulgarien kände Borislav sig väldigt låst i sitt skapande.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

DISKUTERAR. Gerald Steffe och Borislav diskuterar en av bilderna i utställningen ”around me”.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

DETALJRIKA. En del av bilderna är så detaljrika att de nästan känns tredimensionella.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

DISKUTERAR. Gerald Steffe och Borislav diskuterar en av bilderna i utställningen ”around me”.

Fotografen Borislav Borozanov ställer ut sv/v bilder under namnet Around me.

KARAKTÄR. En isbit som delvis ligger i vattnet får helt olika karaktärer i det svaga växlande ljuset

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera