Musikmuseum för barnvisor, Fresta, Upplands Väsby

Nu snart berikas Upplands Väsby med ett museum för barnvisor. Det är Rolf Bromme som tagit initiativet till ”Emmy Köhlers Musikmuseum för barnvisor” som kommer att ligga i Klockarstugan alldeles intill Fresta kyrka. Emmy Köhler föddes 1858 i Fresta kommun och bodde sedan som gift på Norrsätra Gård som då låg i Fresta, men som efter en gränsförändring idag tillhör Sollentuna. Emmy Köhler ligger begravd på Fresta kyrkogård. Emmy är nog mest känd för psalmen Nu tändas tusen juleljus. Den var ursprungligen en julvisa, och under 40-talet blev den en psalmsång och på 80-talet en psalm. Rolf Bromme sitter i namnberedningen och har fått igenom förslaget att döpa en plats efter Emmy Köhler. Det blir ett torg inte långt från Fresta kyrka.

– Jag tycker att det är viktigt att föra traditionen med barnvisor vidare. Idag sjunger föräldrarna allt mer sällan tillsammans med barnen. I musikmuseet kommer barn och skolklasser att kunna ta del av visor och böcker från flera tonsättare och författare.Uppdaterades för 11 sekunder sedan

Rolf Bromme visar en bok med Emmy Köhlers visor.

Många ville dokumentera dagen då Rolf Bromme berättade om ett nytt museum i Fresta, Upplands Väsby.

Åke Barklund sjöng ”Den lille vedhuggaren” skriven av Emmy Köhler.

Den tredje visboken av Emmy Köhler med detaljrika illustrationer.

Bollstanäs församlingshem var fylld av gäster. Det firades även att Rolf nyss fyllt år.

Emmy Köhlers tredje visbok från 1898.

Fina illustrationer till varje visa.

Emmy Köhler ligger begravd på Fresta kyrkogård.

Här i Klockarstugan alldeles intill Fresta kyrka kommer museet att ligga.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera