Vattenstänk inledde det nya året, Upplands Väsby

För att börja det nya året ren och lycklig så inleds det bland annat med att man stänker vatten på varandra. I lördags (21/4) firade Svensk-Thailändska Kulturföreningen i Upplands Väsby det thailändska nyåret, Songkran, i Messingen. Songkran är den gladaste av alla de thailändska högtiderna, och firas den 13-15 april. En viktig del i firandet är alltså vatten. Munken Phramaha Boonthin Taosiri från Buddharama Temple på Värmdö var inbjuden. Han pratade under en ceremoni om vikten av att känna en inre harmoni. Lyx, pengar och dyra saker räddar inte någon om vi inte är i harmoni med oss själva. Efter ceremonin bjöds alla på traditionella thailändska rätter. Barn och ungdomar underhöll med sång och traditionella danser.

Svensk-Thailändska Kulturföreningen i Upplands Väsby bildades 2006. Föreningens syfte är bland annat att sprida thailändsk konst, kultur och traditioner. En annan viktig del är att öka förståelsen mellan det thailändska och det svenska folket.

Munken Phramaha Boonthin Taosiri bjöds på en riklig och frikostig lunch.

Figurer som sedan skall ingå i den traditionella vattenceremonin.

I en ceremoni uppmanade munken Phramaha Boonthin Taosiri om en inre harmoni.

De som ville ställde upp på en gruppbild.

Besökarna velsignar maten innan munken Phramaha Boonthin Taosiri tar för sig.

Ansiktsfärg skall medföra lycka på det nya året.

Munken delade ut lyckoband till barnen.

Besökarna hade med sig govor till Phramaha Boonthin Taosiri.

En figur av Buddha, även kallad Shakyamuni.

Enligt traditionen skall vatten hällas över en Buddhafigur.

Vatten häls över händernaa för att möta det nya året ren och lycklig.

Enligt traditionen skall vatten hällas över en Buddhafigur.

Barn underhöll med både song och dans.

De minsta kanske inte riktigt förstår dagens händelse.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera