Näcken lockade många, Upplands Väsby

Näcken lockade många

Gångbron över Väsbyån var fullsatt vid invigningen av projektet ”Näcken i Väsbyån”, en ljudinstallation av väsbybon Hanna Andersson.

Under lördagen (15 september) invigdes projektet ”Näcken i Väsbyån”. Det är väsbybon och folkmusikern Hanna Andersson som genom stöd av bland annat Konstnärsnämnden och Väsby kommun och landskapsarkitekten Nils Odén kunnat genomföra ljudinstallationen vid Väsbyån. Det har även tidigare hörts musik från Väsbyån, det är under juletider som det spelats stämningsmusik. Nu vill Hanna undersöka hur det hade kunnat låta om Näcken spelade folkmusik från trakten. Åtta musiker med olika kopplingar till Väsby medverkar i uppförandet av ”Näcken i Väsbyån”.

Under en begränsad tid har väsbyborna möjlighet att lyssna när Näcken spelar vid Väsbyån. Näcken kommer att spela fyra gånger per dag under tiden 15-30 september; på morgonen, vid lunchtid, på eftermiddagen och på kvällen.

Näcken är känd från gammal nordisk folktro och är ett övernaturligt manligt vattenväsen. Genom sitt spelande lockar Näcken människor att gå ner i vattnet och drunkna. Det finns även en kvinnlig variant av näcken, det är Sjörået eller Sjöfrun.

Hanna Andersson – skapare av ljudinstallationen vid Väsbyån.

Många gratulerade Hanna Andersson för hennes projekt ”Näcken i Väsbyån”.

Birgitta Ritzén och Hanna Andersson samtalar om projektet.

Spänningen var stor då Näcken började spela vid Väsbyån.

Filip Jers sätter igång Näckens musik från en intilliggande servicebox.

Hanna Andersson berättar om projektet och ljudinstallationen.

Hanna Andersson berättar om projektet och ljudinstallationen.

Det var helt fullt på gångbron över Väsbyån under invigningen.

Invigning av ”Näcken i Väsbyån”. Från vänster Hanna Andersson, Robin Skarin, Filip Jers, Birgitta Söderström, Benny Johansson, Ola Söderström och P-O Steneryd.

Hanna Andersson och Robin Skarin i ett avslappnat samtal.

Uppvärmning och stämning av instrumenten innan invigningen.

Hanna Andersson hade många bekanta.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera