Livets träd växer fram, Upplands Väsby

Fick just veta att smideskonstnären Kalervo Rautakangas gått bort i en ålder av 82 år. Kalervo föddes i Helsingfors och slutade sina dagar i Rosersberg där han bodde. Kalervo ringde mig ofta om att vi skulle göra reportage om hans smideskonst. Det sista vi gjorde tillsamman var ett reportage för tidningen Vi i Väsby om ”Livets träd” för nydöpta. Smidesträdet finns nu i Vilunda kyrka i Upplands Väsby.
Artikeln i sin helhet nedan.

Livets träd växer fram

Med tiden blev grenen både ostadig och sned. Ett träd i smide är under tillverkning för att ersätta den gamla grenen där de nydöptas namn är inskrivet i ett litet hjärta.

Vilunda kyrka har som tradition att vid barndop skriva det nydöpta barnets namn på ett litet hjärta som sedan hängs upp i en gren i kyrkan. Vid årets slut bjuds föräldrar och alla barn som döpts under året till en stor dopfest då barnen får ta med sig sina hjärtan hem. Med tiden började grenen både bli både sned, sliten och ostadig.

Under ett kyrkorådsmöte presenterades ett förslag att byta ut grenen mot något mer stabilt och varaktigt. Församlingspedagogen Maria-Helena Karlqvist hade tidigare hittat små änglar som nu skulle ersätta de hjärtan som nu används. Konstsmeden Kalervo Rautakangas var en av de föreslagna som skulle tillfrågas om att ta sig an uppdraget att tillverka ett träd i smide. Sagt och gjort valet föll på Kalervo som tidigare varit involverad i kyrkans utsmyckning. Kalervo Rautakangas är en välkänd väsbyprofil. Tidigare byggde han och drev smedjan vid Gamla Apoteket. Idag har Jari Klavér tagit över driften, medan Kalervo har en mindre smedja i Rosersberg där han nu bor.

– När jag för cirka två månader sedan fick förfrågan om att tillverka ”Livets träd” var det inte ett helt enkelt beslut. Först blev jag naturligtvis mycket smickrad över att bli tillfrågad. Men vad ville församlingen ha, hur skulle det se ut och när skulle det vara klart? Frågorna var många. Efter ett möte beslutades det att jag fick fria händer att utforma ”Livets träd” och då var det ett lätt beslut att åta mig uppdraget, förklarade Kalervo Rautakangas.

I Vilunda kyrka döps cirka 50 barn under ett år. Ofta förknippas ett dop med att man namnger en person, men dopet är en religiös ceremoni då en person upptas i den kristna kyrkans gemenskap. För att ett dop skall anses giltigt skall dopet ske med vatten. Dopet kan ske genom att hela kroppen sänks ner i vatten (submersion) eller att vatten hälls över huvudet (affusion).

– Det är kyrkorådet som tar besluten om kyrkorummets utseende, och när Kalervo visade oss en mycket enkel skiss på trädet blev vi genast förtjusta i hans förslag. Trädet kommer att bli cirka 180 centimeter högt och består av ett grenverk med många blad. Där kommer barnens änglar sedan att hängas. Trädet kommer att placeras i ett hörn där alla kan se det. Vi har redan köpt in änglar för i alla fall tre år framåt. Någon gång under hösten skall vi ha en invigning av ”Livets träd”, berättade Cecilia Strömmer som är kyrkoherde i Hammarby församling medan hon testar att hänga en ängel.

På sin tomt i Rosersberg smids ”Livets träd” fram av konstsmeden Kalervo Rautakangas

Det gäller att ässjan och järnet har rätt temperatur innan man börjar smida.

Kalervo Rautakangas kan med rätta titulera sig ”konstsmed”.

Här i hans verkstad växte idén om hur ”Livets träd” skulle se ut.

I Vilunda kyrka provmonteras de första bitarna. Från vänster Cecilia Strömmer, Kalervo Rautakangas och Maria-Helena Karlqvist.

På de små glasänglarna kommer barnets namn bli inskrivet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera