Höstsalongen, Upplands Väsby

Många spännande bidrag avslutar konståret

Väsby Konsthalls Vänners ordförande Anders Skarin invigde öppnandet av Höstsalongen som fick avsluta ett digert konstår för Väsby Konsthall som under 2018 haft tio olika separatutställningar.

I lördags (17 nov) var det vernissage av Höstsalongen i Väsby konsthall. Det är årets sista utställning där både amatörer och professionella konstnärer ställer ut verk i olika tekniker, bland annat måleri, träsnideri och fotografier. En teknik som inte finns representerad på Höstsalongen är akvarell. Anledningen är att det senare kommer en hel Akvarellsalong. Till årets höstsalong som har temat ”Får jag lov?” var det 87 sökande med totalt 221verk. Av dessa antogs 79 konstnärer med 154 verk. Årets jury bestod av Olof Bendz, Stefan Sjöblom och Anders Skarin.

Höstsalongens tema ”Får jag lov?” handlar mycket om rytm, tempo, balans och dans. Dans har utövats i urminnes tider t ex som krigsdans och regndans. Dansen kan ha många olika syften. Hos många naturfolk och i äldre tider har dansen varit en viktig beståndsdel i den religiösa kulten. I modern tid förekommer dansen på många olika sätt bland annat som konstart, sällskapsnöje, tävlingsdans och motion. Även i djurvärlden förekommer dans i form av parningsdans.

– Det var inte helt lätt att välja det digra material som skickats in i år. Vi i juryn hade ibland olika syn på hur årets titel skulle tolkas. Vi började med att titta på helheten och försökte följa huvudtemat som är dans och rörelse. Till slut, efter många turer, enades vi om vilka konstnärers verk som skulle få delta i utställningen, förklarade Olof Bendz.

Efter att Anders Skarin hälsat alla välkomna till årets sista utställning höll Kajsa Franke ett poetiskt tal om vikten av dans, rytm och frågeställningen ”Får jag lov?” som kan tolkas på många sätt. Dansen fanns inte bara i form av konstverken. Ungdomar från Väsby Folkdansgille hade en dansuppvisning som fick avsluta vernissagen av Höstsalongen.

Utställningen pågår till den 16 december 2018.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Konstnären Karin L Magnusson och Anders Skarin finjusterar verket ”Lindy hop”.

”9 liv” av Elisabet Lundwall, Söderhamn.

”Kajsa och Åsa dansar” av Lennart Ålund, Vallentuna.

”Kväsarvalsen” av Mona Brolin, Vallentuna.

Olof Bendz, en av tre i årets jury.

Kerstin Öhman vann en tavla av Nelson Salazar Luna i årets medlemslotteri.

”Får jag lov?” av Lillemor Sabel, Upplands Väsby.

Anders Skarin, ordförande i Väsby Konsthalls Vänner, hälsade alla hjärtligt välkomna.

Kajsa Franke invigde utställningen med ett poetiskt tal om dansen.

En del ville föreviga dagens vernissage.

En besökare beundrar ”Lindy hop” av Karin L Magnusson, Stockholm. Väsby konsthall är tillgänglig för alla.

”Glädjedans” av Monika Winberg, Upplands Väsby.

”Hip Hop” av Eva Söderberg, Sollentuna.

Matchande färgkombination.

Konstnären själv, Ingela Hagman, Stockholm, vid verket ”Let´s dance…”.

Väsby folkdansgille bjöd på dansuppvisning under invigningen av jurybedömda utställningen ”Får jag lov”.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.