Emmy Köhlers Musikmuseum för barnvisor, Upplands Väsby

Redan i april förra året berättade Rolf Bromme om ett museum som kommer att ligga i Fresta. Rolf hade då tagit initiativet till ”Emmy Köhlers Musikmuseum för barnvisor”. Emmy Köhler föddes i Fresta 1858 och ligger begravd på Fresta kyrkogård alldeles intill Frestavägen. Emmy är nog mest känd för psalmen ”Nu tändas tusen juleljus” som ursprungligen var en julvisa. Rolf menar att det är viktigt att föra traditionen med barnvisor vidare, därför behövs ett museum med barnvisor. 

Söndagen 20 januari var det dags för invigning av museet som ligger i Klockarstugan strax intill Fresta kyrka. Det var i samband med högmässan som ärkebiskop emeritus Gunnar Weman traditionsenligt fick klippa bandet och förklarade museet invigt. Museet har redan berikats med många böcker. Nu har den första handskrivna sångboken (utan noter) berikat museet. Det är väsbybon Erik Petersson (86 år gammal) som fått boken av sin farmor Hildur Charlotta Pettersson. Sångboken är skriven 1840 av Anna Gustafva W. Vem hon är vet ingen med säkerhet. Målet är att museet skall innehålla bland annat ett 50-tal böcker med barnvisor, och CD- och LP-skivor med barnvisor.

Rolf Bromme sitter i gatunamnberedningen i kommunen och har fått igenom förslaget att döpa en plats efter Emmy Köhler. Det blir ett torg inte långt från Fresta kyrka.

För den som vill är det möjligt att besöka Klockarstugan och museet under kontorstid. Man kontaktar då i förväg vaktmästare Andreas Eklund på 08-594 105 37. För guidning eller mer information om Emmy Köhler och hennes barnvisor, kontakta Rolf Bromme på rolf.bromme@outlook.com.

Det var för nästan ett år sedan som Rolf Bromme berättade om det kommande ”Emmy Köhlers Musikmuseum för barnvisor” som nu är invigt och ligger i Klockarstugan vid Fresta kyrka.
Här i Klockarstugan strax intill Fresta kyrka ligger nu ”Emmy Köhlers Musikmuseum för barnvisor”.
Del av en vackert handskriven sång på en av de många sidorna där tidens tand har gulnat sidorna.
Sångboken är daterad 15 februari 1840.
Anna Gustafva W har fyllt sångboken med 36 visor. Tyvärr finns inga noter med.
Rolf Bromme (vänster) och Erik Petersson beundrar den vackra handstilen i sångboken.
Erik Petersson lämnar över sångboken till Rolf Bromme. Rolf lovar att ta väl hand om boken och den kommer att berika museet.
Erik Petersson med sångboken som han ärvt efter sin farmor Hildur Charlotta Pettersson.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.