Katarina kyrka brann 1990, Stockholm.

Under gårdagen(15 april) möttes vi av att Cathédrale Notre-Dame de Paris eldhärjades i Paris. Senare samma kväll kollapsade katedralens spira och tak. Orsaken är ännu inte fastställd. Katedralen byggdes mellan 1163-1345 och ligger på ön Île de la Cité i floden Seine.

Stockholm har också av drabbats av en fruktansvärd kyrkobrand. Det var natten till 17 maj, 1990 som Katarina kyrka brann. Orsaken till branden var troligen ett elektriskt fel. Som en av få fotografer fick jag tillstånd att beträda Katarina kyrka efter branden. Det var en hemsk bild som mötte mig, förvridna stålkonstruktioner, kopparplåt, kyrkofönster som låg i kras och rester efter en konsert med alla notställ. Efter branden hölls en utomhusgudstjänst då folk skänkte pengar till återbyggandet av kyrkan. 1995 kunde kyrka Katarina kyrka återinvigas och kan nu ses från flera platser runt Stockholm.

Katarina kyrka efter branden.
Förvridna torn av koppar låg på marken.
Hettan tog hårt på kyrkofönstren. Glaset smälte av hettan.
Inget gick att känna igen av kyrkans inredning.
Notställ efter en konsert.
Inte mycket fanns kvar av den vackra kyrkoporten.
Många hade samlats till en utomhusgudstjänst efter branden. 1990-05-20
Altare och kristusfigur hade flyttats till gudstjänsten.1990-05-20
Många bidrog med pengar till återuppbyggandet av Katarina kyrka. 1990-05-20
Många hade samlats till utomhusgudstjänsten som hölls framför den eldhärjade kyrkan.
Nu står den vackra kyrkan på Katarinaberget och kan ses från många platser runt Stockholm.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.