Värmlandsföreningen Vargen, Upplands Väsby

Värmländsk varg i Väsby

För att ha kvar kontakten med hembygden hålls ofta ett föredrag eller diskussioner med anknytning till Värmland då Värmlandsföreningen Vargen träffas.

I Upplands Väsby finns många olika nationaliteter och folkgrupper. En av dessa är en liten grupp, Värmlandsföreningen Vargen. Föreningen tog namnet Vargen efter Värmlands landskapsdjur. För tre år sedan startades föreningen av Christer Lindahl och Göran Zetterlund för värmlänningar boende i Upplands Väsby, Vallentuna, Sollentuna, Sigtuna och Märsta. Syftet är att bevara den värmländska traditionen och upprätthålla kontakten med hembygden.

Vargen har idag 33 medlemmar och ambitionen är att träffas en gång i månaden. Under deras möten hålls ofta ett föredrag eller en diskussion som har anknytning till Värmland. Ett uppskattat föredrag för en tid sedan var när den Värmländska författaren och politikern Bengt Berg som läste egna dikter och pratade om sitt författarskap. Under den senaste träffen berättade Sture Ekh om den världsberömda uppfinnaren John Ericsson som föddes 1803 i gruvsamhället Långbanshyttan strax utanför Filipstad i Värmland.

– Många känner nog till honom som en av uppfinnarna av propellern. Men han arbetade också parallellt med många andra projekt som exempelvis ångloket Novelty, en brandspruta som drevs av ångtryck och många typer av krigsfartyg som exempelvis pansarskeppet Monitor, berättade föreningens ordförande Sture Ekh.

– Jag härstammar från Johns trakter och har nu ett sommarhus där. Jag tillbringar mycket tid i Värmland och målar till exempel motiv från Långbanshyttan. Trakterna runt John Ericssons födelseplats känner jag väl till, förklarade Barbro Bärring och visade två konstverk med motiv därifrån.

Värmlandsföreningen Vargen var i början till för värmlänningar. Men nu (om kommande årsmöte godkänner nya förslaget till stadgar) är även andra som är intresserade av Värmland välkomna att bli medlemmar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *