Landskap och dinosaurielik skulptur på Väsby Konsthall

Lördagen (28 september) hade Väsby Konsthall vernissage av konstnärerna Henrik Olsson (måleri) och Ann-Charlott Fornhed (skulptur). Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, invigde utställningen och berättade om projektet ”Väsby Entré” med det planerade området runt Väsby station med inspiration av den framlidna irak-brittiska arkitekten Zaha Hadids arkitektoniska formspråk.

För Henrik Olsson har landskapet oftast en central roll i hans skapande. I hans landskapsmålningar är färgerna oftast starka och dominerande och väl tilltaget med färg som gör att målningarna får en känsla av relief. Henrik är väl representerad, bland annat i Mäntyharjus kommun, Finland, Emil Cedercreutz museum, Harjavalta, Finland och i Sundbybergs stad.

Ann-Charlott Fornhed arbetar tillsammans med Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, om projektet ”Väsby Entré”. Ann-Charlott har gjort en skulptur som hon kallar ” Piosaurus”. På konsthallen visar hon skisser och foton på hela arbetsprocessen.

Formen till ”Piosaurus” hade Ann-Charlotts sambo Michel Declercq klottrat ner på ett papper och hon renodlade den senare till det slutgiltiga utseendet. Det är en skulptur med en böljande form som påminner om en dinosaurie men också lite om symbolen för talet pi (3,14). Skulpturen är gjord av ljusgrå fiberbetong blandad med marmorkross, därav den ljusa vita färgen. Den väger inte mer än cirka ett ton eftersom skulpturens kärna består av frigolitplast. Detta är ett test som skall pågå under ett antal år framöver av hur väl fiberbetongen är lämpad som byggnadsmaterial till de broar som man planerar bygga över järnvägen.

Utställningen pågår till och med 20 oktober 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

”Åker” av Henrik Olsson.
Ann-Charlott Fornhed i sin tillfälliga atelje i konsthallen.
Ann-Charlott Fornhed med en modell av ”Piosaurus”. I bakgrunden skiss i naturlig storlek.
Brännmärken på skissen efter svetsningen av metallstommen.
”Strandfynd” av Henrik Olsson.
”Träskmarksromantik” av Henrik Olsson.
Henrik Olsson förklarar att landskapet har en central roll i hans konstnärsskap.
Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, berättar om projektet ”Väsby Entré”.
Ann-Charlott Fornhed berättar om tillverkningen av ”Piosaurus”.
Henrik Olsson framför tavlan ”Ris och ros”.
Besökarna kunde se en film om ”Piosaurus” placering vid Väsby station.
Som vanligt var konsthallens café välbesökt. Alla bakverk är hembakta.
”Piosaurus”
Ann-Charlott Fornheds tillfälliga ateljé där hon skall gjuta en ”Piosaurus” varje dag.
Nils Odén hjälper Ann-Charlott Fornhed med att lossa en gjuten ”Piosaurus” från sin silikonform.
Charlott Fornheds ”Piosaurus” står nu på plats vid Väsby station.

Utställningen pågår till och med 20 oktober 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Det här inlägget postades i Väsby Konsthall. Bokmärk permalänken.